Nominerende til Nordisk Råds Litteraturpris 2019. Foto: Sofie Hermansen Eriksdatter. NN - norden.org
Nominerende til Nordisk Råds Litteraturpris 2019. Foto: Sofie Hermansen Eriksdatter. NN - norden.org
Helle Helle er nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris 2019. Du kan opleve hende på Hovedbiblioteket 19. marts.
Helle Helle er nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris 2019. Du kan opleve hende på Hovedbiblioteket 19. marts.
Roman "de" af Helle Helle er nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris.
Roman "de" af Helle Helle er nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris.

Helle Helle og Jonas Eika nomineret til litteraturpris

21.02.19
Helle Helle og Jonas Eika er netop nomineret til Nordisk Råds litteraturpris 2019

Det er formeksperimenterende prosa fra to forskellige generationer, der, sammen med 11 andre nordiske værker, er i spil til den prestigefyldte nordiske pris i år.

Mens Helle Helles roman er et højdepunkt i et sublimt forfatterskab, som sidste år kunne fejre 25 års jubilæum, er Jonas Eika med sin apokalyptiske sci-fi-novelllesamling en af den unge generations mest eksperimenterende stemmer.

Det nære og det fjerne

De to bøger er tematisk meget forskellige i deres kredsen om henholdsvis det nære og det globale. Helle Helle sætter ord på den fælles sorg, vi mennesker har: Sorgen over at vi skal miste vores forældre. Jonas Eikas samfundskritiske science fiction stiller skarpt på den globale krise.

Med "de" skildrer Helle Helle et hjertevarmt forhold mellem en mor og datter i skyggen af sorg og død på en både smuk og rørende måde. Romanen er sjov og uendelig trist på samme tid.

Jonas Eika har med "Efter solen" leveret en banebrydende novellesamling, hvor virkeligheden beskrives på en ny og overraskende måde.

Om Helle Helle

Helle Helle debuterede i 1993 med romanen "Eksempel på liv", og hun har modtaget en række priser og har samtidig en stor læserskare. Hendes bøger er oversat til 20 sprog.

Forfatterskabet er båret af en underspillet skrivestil, der beskriver det, der kan ses og høres. I hver enkelt bog eksperimenteres med sprog og form på nye måder; således også i "de", der er skrevet i ren nutid.

Om Jonas Eika

Jonas Eika debuterede i 2015 med den kritiske arbejdspladsroman "Lageret Huset Marie". Bogen har tre spor, der tager afsæt i de steder, som titlen henviser til. Jonas Eika modtog Munch-Christensens debutantpris for romanen.

I 2018 fulgte novellesamlingen "Efter Solen", som Jonas Eika allerede har modtaget en række priser for.

Jonas Eika bevæger sig fra den socialrealistiske romandebut med novellerne over i samfundskritisk science fiction. De foruroligende sci-fi-noveller svæver mellem virkelighed, fantasi og syrede syner og viser de økonomiske strukturer, der styrer vores verden.

Uddeling af Nordisk Råds litteraturpris

Om det bliver en af de danske forfattere som løber med den fornemme pris på 350.000 kroner, afsløres til prisoverrækkelsen i Stockholm den 29. oktober 2019.

Du kan læse mere om de nominerede her

Sidste år vandt den islandske forfatter Auður Ava Ólafsdottir prisen for romanen "Ar" og vi skal blot tilbage til 2017 for at finde en dansk vinder. Dengang var det Kirsten Thorup, der modtog prisen for romanen "Erindring om kærligheden".

Oplev Helle Helle på Hovedbiblioteket

Har du lyst til at møde forfatteren bag en af de nominerede bøger, så kig forbi Hovedbiblioteket tirsdag den 19. marts. Der får vi besøg af Helle Helle, der holder foredrag om romanen "de" og om sit forfatterskab.

Du kan købe billet til foredraget her

Oprindeligt skrevet af Lise Vandborg - Chefredaktør Litteratursiden, Litteratursiden. Redigeret af Guldborgsund-bibliotekerne.